Verkeersborden kleurenblinde

Kleine verandering, groot effect:


Verkeerdsborden voor kleurenblinden


In Nederland zijn circa 700 duizend mensen kleurenblind, een op de 12 mannen en een op de 250 vrouwen. Kleurenblinden hebben moeite om sommige verkeersborden te begrijpen doordat de kleuren rood en blauw mengen, met gevolg dat de boodschap niet overkomt. Door een witte scheidingsbles tussen de kleuren toe te passen worden deze kleuren gêisoleerd en daarmee de boodschap duidelijk.


Daarnaast wordt bij de rode ronde en driehoekige borden een witte contour- bies aan de omtrek aangebracht zodat het bord als verkeersbord, voor kleurenblinden, beter opvalt tegen een groene of donkere achtergrond. De contour- bies werkt bovendien ook als scheidings- bies tussen rood en zwart bij verkeersborden op een zwart scherm, voor de kleurenblinden die rood als zwart waarnemen. De blauwe borden zijn reeds van een witte contour- bies voorzien, evenals het achthoekige stopbord, dat uit de VS inclusief contour- bies — is geïmporteerd.


In het donker, als niemand kleuren ziet, zijn de biezen ook voor kleurzienden een duidelijke verbetering.


Bureau Blind Color in Arnhem heeft vijf jaar geleden Agmi Group benaderd om de eerste voorstellen voor kleurenblind- proof

verkeersborden uit te werken. Nu is het zover, en worden de borden landelijk ingevoerd om de verkeersveiligheid te verhogen.


A.

Huidige verkeersborden

B .

Waarneming van een kleurenblinde huidige verkeersborden

C.

Aangepaste versie verkeersborden

D.

Waarneming van een kleurenblinde van de aangepaste versie verkeersborden  A      B      C     D