Slagingspensentage

Meerdere CBR-inscrhijfnummers om slagingspercentage te verbeteren is gewoon toegestaan

Bron REFLECTOR mrt 19, 2015 Redactie


Er is helemaal niets op tegen als een rijschool zichzelf met meerdere ondernemingen inschrijft bij het CBR. En vervolgens ‘goede’ leerlingen en ‘slechte’ leerlingen gescheiden worden. Dat valt gewoon binnen de wet. Ook als hierdoor bewust het slagingspercentage van één van de merknamen omhoog gestuurd wordt. Dat meldt minister Melanie Schultz aan de Tweede Kamer. “Het is een vrije markt”, vindt Schultz.


Wel is het moeilijker voor de Belastingdienst om de verschuldige omzetbelasting te controleren. Hierbij worden immers CBR-gegevens gebruikt. De belastingdienst vergelijkt vervolgens het aantal examens met de opgegeven BTW. X examens moeten hierbij overeenkomen met Y rijlessen.


Rijscholen

Maar als rijscholen onderling hiermee wisselen, een leerling kan best lessen volgen onder merknaam A en examen doen onder merknaam B, dan kan de Belastingdienst makkelijker op een dwaalspoor gezet worden. Maar het is aan de belanstingdienst daarmee om te gaan, vindt Schult.


Belastingheffing vindt immer plaats op het niveau van een onderneming of op persoonsniveau als de winst in de inkomstenbelasting belast wordt. De beschreven constructie leidt dan dus niet tot misleiding van de Belastingdienst. “


Slagingspercentage

Tweede kamerlid Farshad Bashir vroeg eind februarie door middel van kamervragen aan de minister welke mogelijkheid zij heeft om te voorkomen dat rijschoolhouders verschillende bedrijven optuigen en op die manier hun slagingspercentage kunstmatig hoog houden.


Door meerdere bedrijven op te richten en apart in te schrijven bij het CBR, kunnen rijscholen hun slagingspercentages kunstmatig opkrikken. Het leerlingbestand kan immers worden verdeeld. Door de succesleerlingen en de minder goede kandidaten onder andere registratienummers examen te laten doen, wordt het slagingspercentage van alle betere leerlingen samen niet ‘vervuild’.


CBR

De examinatoren van het CBR controleren voor het afrijden van de kandidaat of de naam van de rijschool op het examenvoertuig overeenstemt met de rijschool die het examen heeft gereserveerd, zo laat ze weten. Mocht dat niet kloppen, dan wordt het examen geannuleerd en zijn de kosten voor de rijschool.